Zakelijk-juridische aspecten

Hoe men het ook draait of keert: bibliotheken, gemeenschaps- en cultuurcentra zijn ‘bedrijfjes’. De onduidelijkheid die dit ondernemerschap op zakelijk-juridisch vlak met zich meebrengt ligt aan de basis van deze discussiegroep.

Hoe bindend is een raamopdracht? Mogen we vrijwilligers, naast een onkostenvergoeding,  extra ‘vergoeden’? Kan er over contractuele bepalingen onderhandeld worden? Hoe zit dat met die ‘van nagel tot nagel’-tentoonstellingsverzekering? …

Vragen over zakelijk-juridische aspecten? Stel ze hier! Of beter nog. Heb jij een tip, best-practice of een pasklaar antwoord … deel het dan via dit forum met je collega’s.

Vaste boekenprijs vanaf 1 juli 2017 ? Dringend juridische ondersteuning gevraagd

Dag allemaal,

via een nota van VVBAD wordt er op gewezen dat de vaste boekenprijs vanaf 1 juli 2017 zou van start gaan, en worden al enkele praktische consequenties naar voor geschoven.

Alles is in voorwaardelijke wijs (bij gebrek aan de definitieve beslissing die nog op zich laat wachten...:-( )

Mogen we van Cultuurconnect hierbij ook ondersteuning verwachten in die overgangsperiode?

Concreet gezien, hebben wij in Westerlo net een nieuwe offerte achter de rug tot eind april 2018. 

Er wordt in de nota van VVBAD  gewag gemaakt van het feit dat bibliotheken dus eigenlijk hun offerte opnieuw zouden moeten openschrijven indien zou blijken

- dat andere leveranciers mogelijk hadden kunnen meedoen mocht de vaste prijs er bij de vorige procedure wel geweest zijn

- dat de vaste boekenprijs bij de vorige procedure zou geleid hebben tot een ander resultaat van toewijzing aan de huidige leveranciers.

Ik ga er van uit dat dit in ons huidig dossier niet het geval is, en dat we voort kunnen.

Maar kan ik verder juridische argumenten aangereikt krijgen, om voldoende argumenten te hebben om met de bevoegde gemeentelijke diensten een juiste discussie te voeren in deze vervelende overgangsfase?

Graag uw reactie

Steven Duyck

Bib Westerlo

Load Previous Replies
  • omhoog

    Bruno Vermeeren

    Dag Inne,

    We kunnen bij de VVBAD de vragen wel verzamelen. Mogelijk kunnen we ze voorleggen aan de juristen van de Vlaamse overheid. De vragen zijn dan best zo concreet mogelijk, eventueel met de nodige documenten. We kunnen dat alleen proberen als we vragen wat kunnen groeperen. Dat kan dus zeker niet op heel korte termijn en een bruikbaar antwoord kunnen we niet garanderen. Dat zal bovendien de interpretatie van de Vlaamse overheid zijn. En juristen zijn het niet altijd eens :-)

    Wie dat wil proberen, mag ons de vragen bezorgen. Dus liefst zo concreet mogelijk en bij voorkeur aan mijn collega Shana.

    Maar ik neem aan dat ook gemeenten die geen eigen juridische dienst hebben, wel kanalen hebben om juridisch advies in te winnen indien nodig?

    groeten,

    bruno

  • omhoog

    Inne Verhoogen

    Dag Bruno,

    Bedankt voor je antwoord, ik stuur mijn concrete vragen door naar Shana.

    Er zijn natuurlijk wel (betalende) kanalen om juridisch advies in te winnen, maar die wordt natuurlijk niet voor om het even wat aangewend. :)

    Inne

  • omhoog

    Shana Ludikhuyze

    Dag allen,

    Het uitvoeringsbesluit is er. De gereglementeerde boekenprijs gaat op 1 juli 2017 met zekerheid van kracht.

    Hier vind je het uitvoeringsbesluit: https://www.vlaanderen.be/nl/nbwa-news-message-document/document/09...

    Hier vind je de documenten van de ministerraad van afgelopen vrijdag: https://www.vlaanderen.be/nl/vlaamse-regering/beslissingenvlaamsere... 

    We voorzien vandaag nog een pagina op onze website met wat meer informatie.

    Met vriendelijke groeten,

    Shana Ludikhuyze

    stagiaire VVBAD