Projecten Cultuurconnect

Zie jij in onze digitale samenleving uitdagingen waarmee je als bibliotheek, cultuur- of gemeenschapscentrum aan de slag wil gaan? Dien ze in! Samen met lokale cultuurhuizen gaan we het experiment aan. Oplossingen die succesvol blijken, schalen we op tot diensten voor iedereen.

Lees meer over de Zomerprojectoproep en dien jouw uitdaging in!

De eerste projectoproep van Cultuurconnect leverde een reeks ambitieuze experimenten op waarmee we aan de slag gingen. 

Erika Boek brengt gratis Nederlandstalige e-boeken naar je toe!

Het is nog even wachten op een Nederlandstalig e-boekenplatform voor de bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Erika Boek wil die leegte overbruggen met een maandelijkse korf van een tiental gratis e-boeken. Dit een vol jaar lang. Erika reikt interessante gratis Nederlandstalige e-boeken en andere e-media aan en doet dit via een persoonlijke nieuwsbrief, een blog en sociale media allerhande. Rond haar aanstekelijk enthousiasme voor e-boeken groeit een gemeenschap van lezers. Achter Erika Boek schuilt een groep vrijwillige e-boek curatoren uit onze bibliotheken. Erika fungeert dus als kapstok voor het e-boekenverhaal dat we als bibliotheek willen vertellen. Erika is een avatar of verzonnen personage die we gebruiken om te communiceren met het publiek. De vrijwillige e-curatoren kunnen terugvallen op ondertussen 17 in kaart gebrachte online bronnen met gratis Nederlandstalige e-boeken. Met vlijt en volharding zullen zij het kaf van het koren scheiden. Niet alleen e-boeken trouwens. Ook luisterboeken en fundels mogen in de korf.

Erika BOEK is een project voor en door bibliotheken die nu al met Nederlandstalige e-boeken willen beginnen. Het project werd ingediend door Muntpunt bij CultuurConnect, kwam op de tafel bij de Brusselse Bibliotheken en heeft ook al de steun van de bib van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Het project staat en valt met het engagement van de bibliotheken. Wie wil meedenken of meewerken aan het project kan een e-mail sturen naar hendrik.verroken@muntpunt.be.

Wie het ganse project wil doornemen : zie PDF in bijlage.

  • omhoog

    Marijke De Smedt

    Nog wat inspiratie voor jouw lijst, dit zijn niet allemaal e-boeken maar wel online "boeken"

  • omhoog

    Hendrik Verroken

    Bedankt Marijke voor de links!

    Heb alles bekeken:

    'Drijfhout' is dus een verzameling kortverhalen op een canvas van webpagina's. Ik zal even polsen bij Drijfhout om te zien of ze ook een e-boek versie van hun kortverhalen willen overwegen. De Brusselse bibliotheken hebben onlangs een resem kortverhalen die eerder gepubliceerd werden door BrusselNieuws uitgegeven als e-boek. 

    Wat de 'digitale prentenboeken' betreft dat zijn dus allemaal video's. Niet geschikt voor de e-reader maar wel OK voor de tablet (weliswaar is er dan ook een live internet-verbinding nodig).

     Ben je zelf of iemand van jouw bibliotheek mogelijk geïnteresseerd om Erika Boek mee vorm te geven? Er is ondertussen ook al een eerste beperkte demo : www.erikaboek.be (voor test doeleinden - niet om te delen met het publiek). 

    Prettige dag,

    Hendrik