Tablets en Apps

Heb je vragen, opmerkingen, meldingen of gewoon toffe weetjes of links wanneer het over tablets of apps of digitaal lezen gaat, dan kan je dit hier vragen/delen. Met welke projecten rond tablets en apps zijn jullie bezig in jullie cultuurhuis of bibliotheek? Laat van jullie horen!

tablets/iPads voor publiek

Advies gevraagd!

We hebben een (oudere) tablet (Samsung Tab 2, Android 4.2.2) en 2 iPad mini's ter beschikking voor het publiek.

1. Het is de bedoeling om ze niet te bevestigen, maar om de gebruikers er effectief mee te laten rondlopen in de bib. Het zijn immers toestellen voor mobiel gebruik.

We zijn van plan om ze in te voeren in het bibsysteem, en uit te lenen voor vb. een uur. Ik heb dit getest, en dit werkt. Zo zijn we ook zeker dat ze gebruikt worden door leden, die zich akkoord verklaard hebben met het reglement.

Zijn er al bibliotheken die zo werken? Moeten we diefstal vrezen, of beschadigingen? Of loopt dat niet zo'n vaart?

2. Hebben jullie tips voor inhoudelijke beveiliging? 

- Android: het is in deze versie niet mogelijk om een beheerder in te stellen. Gebruikers kunnen er dus vanalles aan veranderen... Is dit beheersbaar?

- iPad: heeft iemand ervaring met het aanmaken van een Apple-Id zonder gebruik van een kredietkaart? Kan dit via een prepaid-kaart van Apple? En indien ja, lukt het ook nog eens die kaart leeg is?

Tips en suggesties zijn welkom...

Load Previous Replies
  • omhoog

    Tom Ryckx

    Beste Marco,

     

    Ik ben (dringend) op zoek naar een systeem om onze tablets vast te maken aan leestafel of ander meubel, dmv kabel of ketting.  Momenteel zitten tablets in zgn. otterbox, maar ik zie niet hoe we de tablets aan de ketting of kabel kunnen leggen, bij gebrek aan bevestigingspunt. 

    Heb je een idee ?

    Vriendelijke groeten,

    Tom
     
    Marco Reali zei:

    Wij zijn momenteel bezig met het zelfde, maar hebben toch gekozen voor ze vast te maken aan de leestafel.

    Ik zou er toch zeker voor zorgen dat de tablets beschermd zijn met een hoesje als je ze laat rondlopen in de bib.

    Wat betreft beveiliging is de "APP LOCK" app zeer goed voor Android. Hiermee kan je zelf bepalen welke apps door de leners gebruikt worden en of ze zelf ook nieuwe apps mogen downloaden. Deze app is trouwens gratis. 1 probleem is dat je de app zelf wel kan verwijderen, waarom weet ik niet (heb de vraag gesteld aan de helpdesk).

      Daarom is het handig om App Lock te combineren met Nova Launcher, dat is een app die een nieuw "bureaublad" toont. In combinatie met deze app zal het niet mogelijk (of veel moeilijker worden om de App Lock app te verwijderen).

    Veel succes.

  • omhoog

    Jan Collet

    Ik dacht dat wij SecuPlus Tablet Lock hebben. Werkt al jaren zonder problemen. Succes ermee.

  • omhoog

    Tom Ryckx

    Bedankt, intussen ook bij deze leverancier terecht gekomen. 

    Grts,

    Tom