Zet jouw bibliotheek mensen op de vlucht in de kijker?

Met een debat, een actie of een ander initiatief? Alleen of samen met andere organisaties?

Heb je vragen, tips & tricks? Post hier je idee en wissel je ervaringen uit.

Op www.gastvrijegemeente.be vind je nu al een heleboel inspiratie om een gastvrij initiatief op te starten. In het voorjaar van 2016 lanceert Vluchtelingenwerk Vlaanderen de nieuwe campagne

Samen bouwen aan een Gastvrije Gemeente.

De input, maar ook de vragen die we van jullie krijgen, gebruiken we om de site te verbeteren met meer concrete tools.

Alvast veel succes met alle initiatieven zowel klein als groot die laten zien hoe gastvrij Vlaanderen is.

Weergaven: 576

Berichten in deze discussie

Mark Deckers, een Nederlandse bibliothecaris, verzamelde  alvast wat inspiratie op zijn blog. Bibliotheken die als vouwcaravans uitklappen, benefietbibliotheken, bibliothecarissen die als advocaat gaan werken en bibliothecarissen die shirts verkopen met de tekst: 'Refugees welcome'. Deze bibliotheken blijken bijzonder creatief in het ondersteunen van vluchtelingen en asielzoekers.

Ook Bibliotheekblad besteedt hier aandacht aan. Vorige week verscheen reeds deze bijdrage Help!

maar zij verzamelen ook nog info over alle mogelijke initiatieven vanuit de bibliotheeksector.

De Bibliotheek van Kortrijk en Vormingplus MZW organiseren samen een programma rond deze problematiek onder de naam 'Focus: vluchtelingen', het betreft de eerste editie van een reeks waarbij we telkens focussen op een bepaalde geopolitiek probleem.
Het initiatief omvat volgende activiteiten:

-       Ma 9 november 2015 – 19u30: ‘Let op je woorden: de sociale strijd als taalstrijd’ door Jan Blommaert, Bibliotheek Kortrijk, over de terminologie (wat is een politiek vluchteling, een economisch vluchteling, ...).

-       Zaterdag 14 november 2015 - 10u: Workshop ‘A digital Welcome to Belgium’ door Tabletservice, een workshop in Frans en Engels voor nieuwkomers, o.m. informatie over opvanginitiatieven, huisvesting- en jobsites, online loketten en vertaal- en taalwebsites.

-       Di 17 november 2015 – 19u: ‘Blik op… de vluchtelingenproblematiek’ met Ine Roox en focus op lokale initiatieven
Blik op Fort Europa, wat valt te zeggen over de Europese aanpak van het probleem. Nadat Ine Roox in een notendop de aanpak schetst, krijgen lokale initiatiefnemers het woord om te zeggen hoe zij proberen een oplossing te vinden voor het probleem.

-       Za 28 november 2015 – 10u: Ontbijt met boek: ‘Van onze jongens geen nieuws’ door Karel Strobbe, Bibliotheek Kortrijk

-       Di 1 december 2015 – 20u15: theatervoorstelling ‘Reizen Jihad’ i.s.m. dienst Welzijn, Schouwburg Kortrijk
Om 14 u. wordt dezelfde voorstelling opgevoerd voor klassen van de 3de graad.

-       Do 10 december 2015 – 19u30: Filmvertoning: ’The Art of Becoming’, in het bijzijn van regisseur Catherine Vuylsteke, Open School

-       Vrijdag 11 december 2015 – 18u30: ‘Bezoek aan Rode Kruis Opvangcentrum in Menen’, i.s.m. OCMW Wevelgem, CC Wevelgem via Vormingplus

-       Expo/performance/interventies Letterzetter/Lettertypes: tijdens de projectperiode veruiterlijken enkele jonge Kortrijkse woordkunstenaars vluchtroutes van vluchtelingen. Dit kan incidenteel zijn d.m.v. interventies in de binnenstad, dan wel via een expo of toonmomenten. Op dit moment is het nog onduidelijk hoe dit zal gebeuren.

We promoten dit aan de hand van een brochure en speciale nieuwsbrief.
Het valt niet te ontkennen dat we dit project niet kunnen realiseren zonder een goede samenwerking met de dienst welzijn van de stad en het OCMW. Zij helpen ons om het project persoonlijker te maken en lokale initiatieven te spotten en in de kijker te plaatsen. Voor het project met een artistieke inslag waar lokale kunstenaars een vluchtroute trachten te veruiterlijken, werken we heel nauw samen met Leiaarde, die ervoor zorgt dat de vluchtelingen die hun verhaal willen brengen dit in een veilige context kunnen doen.  

Steeds bereid om bibliotheken die zelf een programma willen ontwikkelen te helpen.

Vriendelijke groet,
Vincent Coomans
Educatief medewerker
Bib Kortrijk, vincent.coomans@kortrijk.be, 056 27 75 47

 

EBLIDA verzamelde goede praktijken van bibliotheken in Europa naar aanleiding van de vluchtelingencrisis.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen lanceerde 20 oktober een nieuwe editie van haar campagne Gastvrije Gemeente. Organiseert jouw bib, CC of gemeente iets gastvrij voor asielzoekers en vluchtelingen? Registreer het initiatief dan op www.gastvrijegemeente.be.

Je kan de campagne ook steunen door acties in bib en CC te organiseren, het welkomfilmpje te verspreiden via sociale media, het raambordje op te hangen en de gastvrije banner in je communicatie te verwerken. Je vindt informatie en het materiaal hier.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden