Fijn te vernemen dat vanaf 7 dec. de aqua weer heel wat extra mogelijkheden krijgt die het leven voor de bibgebruiker nog aangenamer maken. Toch blijft het zoeken in de catalogus voor veel gebruikers moeilijk en is het jammer dat zij, net als waarschijnlijk ook bibliotheekmedewerkers, lang niet alle mogelijkheden (kunnen) benutten. Daarom heeft Bib Lommel, naar analogie met de Boekenzoekers van o.a. http://boekenzoeker.org/ zelf een aantal "zoekers" gemaakt die in de achtergrond werken met de zoektaal van de aqua. Via die zoekers kan een gebruiker met één toets bijvoorbeeld nagaan welke films er in het magazijn staan, of welke speciale boeken er zijn voor een dyslectisch kind van 8+. Met het vraaggedrag van gebruikers wordt eveneens rekening gehouden en worden (veel) gevraagde items via één zoekknop toegevoegd. Op dit ogenblik zijn er negen zoekers op maat voor de jeugd via http://lommel.bibliotheek.be/Bib/Lommel-Junior/Lommel-Junior-Nieuws... ; voor de volwassenen zijn er vier zoekers actief via http://lommel.bibliotheek.be/Bib/Bibs-Lommel/BIB-Lommel-Nieuws/Zoek... 

Maak kennis met onze zoekers ... en wie weet heb je wel een tip om het nog beter te maken ...

Weergaven: 670

Berichten in deze discussie

Super!

Schitterend!

Als er bibs uit de provincie Antwerpen zouden zijn die hetzelfde willen maken, dat kan perfect binnen de digitale etalage. Het zou een mooi projectje kunnen zijn om dit met een werkgroepje van geïnteresseerde bibs samen te maken. Ik wil dan wel begeleiden zodat de pagina's door alle bibs gedeeld en hergebruikt kunnen worden.

Kunnen die niet via widgets of zo op de cataloguspagina zelf worden geplaatst ?

Dag Johan,

in principe kan dat inderdaad evengoed op de startpagina van de aquabrowser (bv. http://zoeken.lommel.bibliotheek.be/) getoond worden.

Het is wel sneller/eenvoudiger om de webpagina's aan te maken binnen een etalage / CMS dan binnen de aquabrowser, daar moet je manueel html-bestanden uploaden.

Hallo,

Nog een tip voor alle bibliotheken. Wie graag de zoekopdrachten van Lommel recycleert (en als zij dit geen probleem vinden):

Je kan in de URL Lommel veranderen naar jouw gemeente en zo meteen het zoekresultaat voor jouw bibliotheek krijgen.

bv. sprookjes voor 3-jarige kleuters http://zoeken.lommel.bibliotheek.be/?q=subject:%22Sprookjes%22&...

wordt dan http://zoeken.erpe-mere.bibliotheek.be/?q=subject:%22Sprookjes%22&a...

Knap gedaan, wil ik ook wel kennen!

Wel opletten want in de URL "Lommel" vervangen door de naam van je eigen gemeente klopt niet altijd. In onze zoekers is regelmatig gebruik gemaakt van te zoeken op onze sublocaties. Zoeken op bv. onze Engelstalige boeken voor volwassenen gebeurt via de zoektaal "pbs-subloc:lommel/lommel|vten" waarbij "vten" staat voor onze sublocatie "vreemdtalig Engels". Natuurlijk kan je dat nog altijd aanpassen aan de eigen sublocatie ...

Knap. Fijn dat je dit deelt.

Ziet er inderdaad Super uit!

@ Kris De Winter: Ik wil mee helpen.

RSS

© 2020   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden